onsdag 6. mai 2009

Koldnål



Hva er ideen bak trykket ditt?
Ideen bak trykket var å få frem romfølelse. Komposisjonen har jeg delt opp i lag; forgrunn mellom og bakgrunn. Dette for å skape dybde.
Dyptrykk er et trykk der det risses inn mønster, eller etses inn mønster i en plate. Trykkfargen blir smurt på platen, det som ikke går ned i rillene, skal tørkes av, dette gjør at det er rillene som er selve trykket.
Koldnål: Vi skulle velge et bilde som vi ville lage om til koldnål. Vi risset inn i en plate akuratt som det skulle bli en tegning. Det er en grafisk teknikk der motivet risses inn i platen ved hjelp spisse verktøy, såkalte koldnål. Vi risset inn mønster og la platene på varmeplate. Platen blir da varm og vi rullet på maling, som smeltet ned i rillene. Etterpå tørket vi av med papir, etterpå avis, til slutt mellomleggs papir. Vi hadde lagt papir i vann slik at de var gjennomvåte, men la dem i avis, slik at de ikke var blanke når vi laget trykket.
Rembrandt er en kjent kunstner som lager koldnål. Les mer om han ved å trykke her.
Jeg synes det var grei teknikk. Det var mange småting å passe på, men når jeg fikk det til og forstod teknikken, var det greit.
Jeg har lært at det er ganske kjekt med koldnål. Det ser ganske kjedelig, men resultatet blir ganske bra.

Ingen kommentarer: